Corona virus

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is geen nieuw virus. Eerder al kwam het virus voor in 2 andere soorten. Deze kennen wij als het MERS-virus en het SARS-virus. Sinds begin dit jaar is er in China een nieuwe vorm van het coronavirus opgetreden. Vergeleken met cijfers over het griepvirus is het coronavirus niet gevaarlijker dan de gewone griep, toch is er toch onrust. Dat komt omdat er nog weinig bekend over is. Het corona virus is relatief nieuw. Ze gaan er dan ook extra voorzichtig mee om. Zo zijn er in China zijn verschillende plaatsen afgesloten van de buitenwereld. In Nederland worden vermoede patiënten verplicht in quarantaine geplaatst om verdere besmetting te voorkomen.

Hoe besmettelijk is het coronavirus?

Inmiddels zijn er duizenden besmettingen wereldwijd. Ook eiste het coronavirus al meerder levens. Het is nuttig om te weten dat de slachtoffers bij wie het virus hun leven eiste, al kwetsbaar waren. Velen hadden al hart- en longproblemen. De ziekte kan niet overgedragen worden door levenloze dingen. Je hoeft dus niet bang te zijn om zelf het coronavirus te krijgen als je iets uit China bestelt.

Waar herken je het virus aan?

Het coronavirus richt zich voornamelijk op de longen. Veel patiënten zijn kortademig en hebben longklachten. Ze hebben koorts en hebben last van keelpijn en/of een vervelende hoest. De klachten zouden zich 2 dagen tot 2 weken na besmetting beginnen.

Betrouwbare koortsmeters/lichaamsthermometers

Welke maatregelen tegen het coronavirus kan ik zelf nemen?

Momenteel is het virus in Nederland aanwezig, je kunt het een en ander doen om te voorkomen dat het wordt verspreid. Net zoals bij andere besmettelijke ziektes. Volgens het RIVM moet je simpelweg dezelfde maatregelen aanhouden die gelden bij het voorkomen van griep en verkoudheid. Het is dus belangrijk om je handen regelmatig te wassen, te hoesten en te niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken.

coronavirus corona virus

[bol ean=”9200000115937714″ title=”Kleenex Balsam Zakdoekjes” template=”small”]

[bol ean=”9200000083646305″ title=”Dettol Power & Fresh Ocean” template=”small”]

[bol ean=”9200000116802718″ title=”Kleenex Balsam Zakdoekjes” template=”small”]

[bol ean=”9200000131458476″ title=”Desinfecterende handgel” template=”small”]

Helpen mondkapjes tegen het corona virus?

Mondkapjes helpen niet, die bieden volgens het RIVM slechts schijnveiligheid. Het virus kan worden overgedragen van dieren op mensen en van mensen op mensen. Het verspreidt zich via uitgeademde minidruppeltjes. Vermijd daarom contact met patiënten en houd minstens 2 meter afstand. Hygiëne is het sleutelwoord. Het enige voordeel dat het gewone mondkapje heeft, is het creëren van bewustwording.

Is er een masker dat wél beschermt?

Ja, het minder bekende FFP2-masker. Dit masker heeft een speciaal filter om door te ademen en wordt door ziekenhuispersoneel gedragen wanneer zij in de buurt zijn van patiënten met waterpokken, mazelen en griep. Deze maskers laten bijna geen virussen door. Je zou er eigenlijk ook nog een bril bij moeten dragen, want een virus kan via de traanbuizen het lichaam binnendringen.